Хората в Североизточна Либия, които пострадаха от катастрофалните наводнения, все

...
 Хората в Североизточна Либия, които пострадаха от катастрофалните наводнения, все
Коментари Харесай

Либия: отчаяние и ярост след смъртоносния потоп

 

Хората в Североизточна Либия, които пострадаха от пагубните наводнения, към момента търсят околните и съседите си под руините. Хиляди са безследно изчезнали.

На доста места отчаянието прерасна в гняв против управляващите, които не вършат съвсем нищо, с цел да предотвратяват сходни нещастия. Не съществува никаква система за ранно предизвестие от естествени бедствия и повреди, нито пък има ефикасна система за гражданска отбрана, която да е в положение да оказва действителна помощ.

Очевидци разказват опустошението

Очевидец, представен от немската социална медия АРД, разказва пред локална телевизия разрушенията в крайбрежния град Ал Бейда, които са не по-малки от тези в Дерна.

" Хората изгубиха всичко ", споделя той и изяснява, че на това място всяка година става едно и също наводняване. „ Същото наводняване всяка година? “, пита го репортерът стреснато. „ Да, тъкмо същото, единствено че тази година беше по-силно от нормалното, а държавните управления в никакъв случай не подхващат никакви ограничения “, прибавя мъжът.

Без вложения в инфраструктурата

„ Политическите сили са се вкопчили във властта и не желаят да я споделят с никого “, споделя пред БиБиСи Тим Итън, специалист по Либия в английския институт " Чатъм хаус ". Затова хората са оставени на произвола на ориста.

Сгради, мостове, коли - всичко бе повлечено от водната стихияСнимка: AFP/Getty Images

Инвестиции в публичната инфраструктура съвсем не се вършат. А казусът не е в това, че няма пари. Според Световната банка петролното благосъстояние на Либия обезпечава на националния бюджет солидни облаги. За 2023 година Международният валутен фонд чака Либия да има най-високия стопански растеж от всички арабски страни- 17,5%.

Язовирни стени от пясък

Във видеоклип, оповестен в платформата X, някогашна Tуитър, двама мъже преглеждат отломките на един от двата разрушени язовира, чиито стени се скъсаха край Дерна. „ Вижда се, че подпорната стена е била запълнена единствено с пясък “ - споделя единият от тях, заинтригуван. Цялата язовирна стена явно е била издигната без никаква стомана.

„ Небрежността е ясно забележима. Все по-нарастващата корупция е явна " - споделя някогашният държавен представител Ал Зенуси Измаил в Триполи пред телевизионния канал Скай Нюз. " Тези язовири не са поддържани от 30 и повече години. Всички знаеха, че следва стихия и ще има мощни превалявания. Гневът на хората против всички политически сили е голям “, сподели той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР